Welkom leesmevoor lezer!

Registreer jezelf (Ontdek de voordelen)  |   Wachtwoord vergeten?

INTERVIEW

Zingen, voice-overs inspreken of verhalen
voorlezen: voor Bianca is het een uitdaging om
haar stem op verschillende manieren te
gebruiken. Wanneer ik haar voor het eerst
ontmoet, herken ik haar stem dan ook meteen. Dit is de stem van de verhaaltjes 'Waar is beertje?' en 'Pieter wil geen kleren aan'. In haar appartement in Enschede vertelt Bianca me alles over haar cursus stemacteren en haar liefde voor zingen. En niet te vergeten: over hoe haar stem uiteindelijk Leesmevoor.nl heeft bereikt.

Stemacteren

Twee jaar zong Bianca gezongen bij een vierstemmige kerkkoor en daarnaast deed ze verschillende zangcursussen gedaan. Dit waren korte cursussen van Engelstalig tot musicalzang in driestemmige formatie. "Zingen in het vierstemmige koor vond ik geweldig, zeker in een kerk waar de akoestiek geweldig is. Kippenvel kreeg ik ervan. Ik vroeg me af wat ik nog meer met mijn stem zou kunnen doen. Een vriend van me tipte mij dat ik in Leiden een cursus stemacteren zou kunnen volgen. Dat leek me wel wat. We zaten met ongeveer acht cursisten in een klas en kregen diverse opdrachten, zoals het inspreken van fictieve reclameboodschappen of jingles van radioprogramma's. We kregen huiswerkopdrachten en namen elke week demo's op in de studio. Zal ik je wat laten horen?"


Woonplaats: Enschede

Studies: CIBAP Zwolle (2003), Kunst en Techniek Enschede (2008)

Werk: Lap Creatieve Communicatie in Hengelo (trafficmanager)

Cursus: Voice-overopleiding 'stemacteren' (Leiden)

Spreekt teksten in voor: o.a. het radioprogramma Studio 7 van Enschede FM en de website Leesmevoor.nl

Website: www.bioanca.nl


Bianca zoekt geluidsmateriaal bij elkaar en algauw schallen er verschillende reclameboodschappen door de kamer. Wie niet beter weet, zou denken dat het gewoon de radio is die aanstaat. Na de nodige reclame speelt ze een fragmentje af uit de animatiefilm 'Shrek', waarvoor ze samen met de andere cursisten de stemmen ter oefening heeft ingesproken. Na een tijdje beginnen de figuren in het fragment hard te lachen. Bianca haakt er lachend op in: "Ja, dan moet je ineens lachen op commando. We kregen daar tijdens de cursus oefeningen over. Eén iemand in de klas begint nep te lachen. Dat werkt zo aanstekelijk, dat de rest vanzelf echt begint te lachen."

Tempo en staccato

Uiteraard is lachen op commando niet het enige wat Bianca geleerd heeft. "Ik neem kritiek heel serieus en heb hard gewerkt om mijn tempo aan te passen wanneer ik spreek, om niet teveel staccato te spreken en om de teksten goed te interpreteren. Dat laatste is zo ontzettend belangrijk. Je moet heel goed snappen wat je leest, want anders komt je boodschap absoluut niet over." De cursus heeft helaas geen professionele opdrachten opgeleverd voor Bianca. ?Voor het inspreken van bijvoorbeeld animatiefilms worden vaak BN'ers gevraagd. Dat verkoopt nou eenmaal beter. Best jammer hoor, want inspreken is ontzettend leuk om te doen."

Leuk, doen!

Bij Leesmevoor.nl was echter wél behoefte aan een goede voorleesstem. "Ik hoorde via een collega dat Leesmevoor.nl op zoek was naar een voice-over. Voor mij was het puur een aanbod waarvan ik dacht: ja leuk, dat wil ik wel doen! Het spreken voor kinderen was weer eens een keer wat anders. En ik zou het goed kunnen gebruiken voor mijn demo die ik destijds voor mijn voice-over opleiding moest opnemen." Het opnemen van haar stem bleek nog een hele klus te zijn. "De akoestiek van de ruimte waar we het in eerste instantie opnamen was slecht. Ook aan mijn intonatie en inleving moest het een en ander geschaafd worden. Uiteindelijk hebben we het opnieuw opgenomen in een professionele ruimte, waar de vrouw van Ronald van Raaphorst me heeft geholpen met het oefenen van de tekst. Zij is de auteur van de Muizenissen verhalen en werkt in het onderwijs. Zij heeft mijn dus als geen ander kunnen regisseren bij het inspreken van de stukken. Met haar tips kon ik veel, want het inspreken voor kinderen vond ik best moeilijk, aangezien ik daar geen ervaring mee had."


"Het inspreken voor kinderen was nog best moeilijk"


Achter de bánk

De moeilijkheid zit hem volgens Bianca in het inleven in de tekst. "Als je verhalen inspreekt voor kinderen moet je je heel anders inleven dan wanneer je bijvoorbeeld een jingle voor de radio inspreekt. Je moet de rust bewaren in je stem en de klemtoon anders leggen, op andere woorden. Zo was er in het verhaal de zin: 'ze kijken achter de bank'. Ik zou zeggen: 'ze kijken áchter de bank'. Maar voor kinderen is het woordje 'bank' belangrijk, dus wordt het: 'ze kijken achter de bánk'' . Of ik het niet zat werd om de zinnen steeds weer opnieuw in te spreken? Nee, helemaal niet. Uiteindelijk ging het tweede verhaaltje een stuk makkelijker."

Oefenen en herhalen

De cursus stemacteren heeft Bianca nog niet afgerond, omdat het in verband met haar werk veel tijd kost. "Ook vind ik het lastig om teksten te vinden die goed bij mijn stem passen en waarvan ik het leuk vind om ze in te spreken. Ik beschouw het stemacteren als een hobby en niet als vast beroep. Ik vind het heel leuk om af en toe een opdracht te doen, zoals ik nu doe voor Enschede FM. Wel probeer ik bewust met culturele activiteiten bezig te zijn buiten mijn werk om, omdat ik het leuk vind om in een creatieve omgeving te werken. Nog een keer iets inspreken voor Leesmevoor.nl? Graag!"

Je hebt je nog niet geregistreerd !

Registreer je en ontvang een bericht als we een nieuw prentenboek hebben gemaakt.

We hebben nog een heleboel nieuwe verhalen en functionaliteit in petto!

Ontdek alle voordelen van een registratie.

De Friese vertalingen van onze digitale prentenboeken zijn mogelijk gemaakt door de provincie Friesland. Dank!